Technikai információk

A következőkben felsorolunk néhány fontos tudnivalót, melyeket kamera vásárlás előtt érdemes végigolvasni, hogy igényeinek megfelelő rendszert válasszon:

 

1/3" CCD

1/4" CCD

3-tengelyes kamera konzol

AGC (Automatic Gain Control) - Automatikus erősítés szabályozás

Aszférikus optika

ATW

Auto Flip (Automatikus átfordulás)

AWB (Automatic White Balance)

BLC (Back Light Compensation) - Háttérfény kompenzáció

CCD

CCVC

CMS program

Day and Night

DC vezérlésű optika

DE-interlace

Digitális zoom

DNR/SDNR (Super Digital Noise Reduction)

DSP (Digital Signal Processing) - Digitális jelfeldolgozás

DSS (Digital Slow Shutter)

Eclipse

ESC AES (Elektronikus Shutter) - Elektronikus íriszvezérlés

Fehér színegyensúly

Fényérzékenység (Lux)

Fókusztávolság

Gamma korrekció

H.264 tömörítés

HLC

IP védettség

IR hatótávolság

IR LED

Jel-zaj viszony

Minimális fókusz

Mozgásérzékelés

MPEG-4 tömörítés

Optika csatlakoztatás

Optikai zoom

OSD

PAN

Pásztázás

Pelco-D

Power IR LED

Pre-alarm

Preset pozíció

Privát zóna

Protokoll

RAID rögzítés

Rejtett kábelezés

Remegésmentesség (Flickerless)

RETR (Remote Event Trigger Recording) - Távoli rögzítés esemény hatására

RS485

RTOS (Real Time Operation System)

SBLC (Super Back Light Compensation) - Szuper Háttérfény kompenzáció

SSDR

SSNRII

Szoftveres Day&Night

Super HAD

TILT

Tükör funkció

Valós Day&Night

Varifokális optika

Videójel vezérlésű optika

Vízjel

Vízszintes felbontás

Vízszintes látószög

Watch Dog

WDR (Wide Dynamic Range)

 

 

1/3" CCD

Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényből elektronikai áramkörök segítségével képet állít elő. Az 1/3, a 4:3 oldalarányú érzékelő (4.8mmx3.6mm) átlójának coll-ban megadott mérete. 

 

1/4" CCD

Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényből elektronikai áramkörök segítségével képet állít elő. Az 1/4", a 4:2 oldalarányú érzékelő (3.2mmx2.4mm) átlójának coll-ban megadott mérete. 

 

3-tengelyes kamera konzol

A konzol kialakításának köszönhetően a kamera oldalfalra történő telepítésénél a valóságban vízszintes felületek a képen is vízszintesek lesznek. 

 

AGC (Automatic Gain Control) - Automatikus erősítés szabályozás

A környezeti fényviszonyoktól függően egy bizonyos fényerő alatt bekapcsol, biztosítva a kamera kielégítő működését szélsőséges fényviszonyok között. Különösen gyenge fényviszonyok esetén a kapott képen jelentősen nőhet a zaj. 

 

Aszférikus optika

A hagyományos lencsék nem tökéletesen gömbfelületűek, ezért az objektumokról érkező fénysugarak nem egy pontban fókuszálódnak, ezért a kép egyes részei kevésbé élesek. A hiba megoldására kifejlesztették az ún. aszférikus lencséket, melyek különleges görbületű felületükkel érik el a kívánt hatást. Az ilyen kialakítással jobb képrajzolású és fényáteresztő képességű objektívek állíthatók elő. 

 

ATW

Automatikus fehér színegyensúly követés. A kamera ATW módban folyamatosan korrigálja az egyes színösszetevők arányát, annak érdekében, hogy a lehető legjobb színhűségű képet jelenítse meg a kamera. 

 

Auto Flip (Automatikus átfordulás)

Speed dome kameráknál függőlegesen döntve és tovább billentve automatikusan 180°-al vízszintesen elforgatja a kamerát a helyes le/fel irány megtartása végett. 

 

AWB (Automatic White Balance)

Automatikus fehér színegyensúly. A környezeti fényviszonyoktól (színhőmérséklettől) függően a kamera által mutatott objektumok színe eltérhet a valóságostól. Az AWB alkalmazásával kiküszöbölhető a probléma, és a színhűség is növelhető. 

 

BLC (Back Light Compensation) - Háttérfény kompenzáció

A megfigyelt tárgy hátteréből érkező, jelentős mennyiségű fény esetén BLC alkalmazása nélkül az objektum háttere beégne. A korszerű kamerák már képesek ezt a jelenséget csökkenteni, vagy akár meg is szüntetni. Az OSD kezelőfelülettel rendelkező eszközök esetén legtöbbször lehetőség van szelektív területek kijelölésére, ellentétben a hagyományos kamerákkal, ahol csak a teljes képre tudjuk engedélyezni vagy tiltani a kompenzációt.

 

CCD

Szilícium alapú fényérzékelő elem, mely a felületére érkező fényt feldolgozza, és továbbítja a képalkotó elektronikai áramkörök felé.

 

CCVC

Koax kábelen keresztüli vezérlés. 

 

CMS program

Több DVR képének vezérlése, és azok képének megjelenítése egy egységes felületen a számítógépes hálózaton keresztül.

 

Day and Night

Magas kontraszt, tiszta és részletgazdag kép kialakításának képessége rossz fényviszonyok között, vagy sötétben, ami lehetővé teszi egy tárgynak nem csupán a megfigyelését, de az azonosítását is.

 

DC vezérlésű optika

Az autoíriszes optikák írisz vezérlésének egyik módja. Az optikában található szervo motor a kamerából érkező vezérlő feszültség hatására nyitja, illetve zárja az íriszt. A kamerákon DC vagy DD jelölést alkalmaznak az optika vezérlésének kiválasztásánál.

 

DE-interlace

A kamerák által előállított videójel egy teljes képe két félképből áll, úgy, hogy az első félkép a teljes kép páros, a második félkép pedig a teljes kép páratlan sorait tartalmazza. Ezek korrekt megjelenítésére a CTR megjelenítők képesek, ilyenek a TV készülékek, CRT monitorok és a CRT projektorok. A de-interlace eljárással a váltottsoros letapogatással előállított videójelet a mai korszerű megjelenítőkön, jó minőségben megjeleníthetővé alakítja át az adott eszköz.

 

Digitális zoom

A hagyományos optikák zoom tartományának digitálisan x-szeres növelésére alkalmas. Nagy értékű szorzó alkalmazásával a kapott kép pixelessé, zajossá válhat. Ügyelni kell arra, hogy csak az eredeti kép középső része kerül nagyításra.

 

DNR/SDNR (Super Digital Noise Reduction)

Szuper digitális zajcsökkentés. A gyengébb fényviszonyok esetén keletkező képzaj az érzékenyre állított videó mozgásérzékelők esetén felesleges riasztásokat és rögzítéseket indít el. A funkció alkalmazásával a kép zajmentesebb lesz, valamint a DVR-en növelhető a rögzítési időtartam.

 

DSP (Digital Signal Processing) - Digitális jelfeldolgozás

A kamerákban található digitális áramkör alkalmazásával az előállított kép paraméteri jobbak, mint a hagyományos kameráké.

 

DSS (Digital Slow Shutter)

Amennyiben a CCD-re érkező fénymennyiség olyan kevés, hogy az írisz további értékének hagyományos módon történő növelésére nincs lehetőség, abban az esetben a DSS bekapcsolásával további digitális fokozatok érhetők el. Alkalmazásakor figyelme kell venni, hogy túlzott mértékben a mozgó objektumok elmosódva jelenhetnek meg.

 

Eclipse

A funkció lehetővé teszi a kamera extrém erős fényviszonyok közötti telepítését (pl. autóbejáratnál, a beérkező autók fényszórójával szemben). Alkalmazásakor a kép túl világos területeit egy digitális maszkkal kitakarja, valamint ezeket az írisz vezérlésénél figyelmen kívül hagyja. A kapott kép így mindig tiszta és kiváló minőségű.

 

ESC AES (Elektronikus Shutter) - Elektronikus íriszvezérlés

A CCD kiolvasási sebességét növeli, vagy csökkenti a kimenő videójel nagyságával fordítottan arányosan. Működésének alapja megegyezik a hagyományos, filmes fényképezőgépek zársebesség szabályozásával. Javasolt alkalmazása: beltéri vagy közel állandó fényviszonyok esetén.

 

Fehér színegyensúly

A különböző fényviszonyváltozások hatásainak korrigálására a kamerák a fehér egyensúly változtatásával igyekeznek színhelyes képet megjeleníteni. Állandó fényviszonok esetén elegendő egyszer, változó fényviszonyoknál érdemes a folyamatos követést beállítani.

 

Fényérzékenység (Lux)

A kamera által kiértékelhető kép szolgáltatásához szükséges fénymennyiség. Tájékoztatásul: egy 0.5Lux vagy annál érzékenyebb kamera egy átlagos sötétítővel befüggönyzött helyiségben kielégítő képet szolgáltat. Másik megközelítésben: 1Lux fénymennyiség = 1 égő gyertya fényereje 1m távolságban.

 

Fókusztávolság

Az objektív azon tulajdonsága, hogy mekkora nagyítással állítja elő a képet. Megadása mm-ben történik. Minél kisebb a fókusztávolság, annál nagyobb a látószög, és fordítva.

 

Gamma korrekció

CTR megjelenítők esetén, az egyes képpontoknak megfelelő területek által gerjesztett fényerősség nem lineárisan követi a képcső bemenetére érkező vezérlő feszültséget. Ezt az eltérést nevezik gammatorzításnak. A jelenség csökkentésére alkalmazott eljárás a gamma korrekció. A kimeneti jelet a kamerákban úgy állítják elő, hogy a létrejövő torzítás után a változás lineráris legyen.

 

H.264 tömörítés

H.264/AVC/MPEG-4 Part 10 (H264, H-264)-ként is ismert tömörítési eljárás, mely nagyobb fokú tömörítés mellett is jobb képminőséget szolgáltat. Rögzítéskor azonos tárkapacitás és minőség esetén kb. 30%-al nö a rögzítési időtartam. Hálózati képátvitel esetén azonos felbontású képek átvitelekor alacsonyabb sávszélesség szükséges vagy azonos sávszélességen nagyobb fps értékű videójel továbbítható.

 

HLC

Ultranagy fényerejű részek kimaszkolása.

 

IP védettség

Az IP szám jelentése a behatolás elleni védelem, az elektronikát védő tokozás (készülékház) környezeti behatolások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. A magasabb szám mindkét esetben jobb védettséget jelent.

 

IR hatótávolság

Az IR sugárzók fényének hatótávolsága, melyen belül az IR megvilágítás mértéke még megfelelő mértékű a kamerák számára.

 

IR LED

Az IR sugárzókban található LED fényforrás, mely speciális infravörös fényt bocsát ki, lehetővé téve az erre a fényre érzékeny kamerák használatát akár teljesen sötét környezetben is.

 

Jel-zaj viszony

Viszonyszám, mely megmutatja, hogy a kamera elektronikus áramkörei a hasznos jelhez képest mennyi zajt hoznak létre. Minél nagyobb az értéke, annál jobb. Általánosan elmondható, hogy 48dB-től már jónak tekinthető a képminőség.

 

Minimális fókusz

Az optika frontlencséjétől mért minimális távolság, melyre még az oiptikával kifókuszálható a kép.

 

Mozgásérzékelés

A digitális eszközökben található mozgásérzékelés funkció nem más, mint a képtartalom változását figyelő áramkör. Alkalmazása esetén figyelembe kell venni, hogy akár egy autó reflektorának visszaverődése is kiválthatja a jelzést.

 

MPEG-4 tömörítés

Igen kis bitsebességű tömörítési eljárás, mely lehetővé teszi a képek nagyfokú tömörítését jelentős minőségromlás nélkül. Az így kapott képek tárolás esetén kis helyet igényelnek, hálózaton keresztüli továbbítás esetén kis sávszélesség foglalással továbbíthatók.

 

Optika csatlakoztatás

Az optikák csatlakozó menetes részének kialakítása eltérhet, megkülönböztetünk C és CS típusúakat. Az eltérés a CCD és az optika képalkotási síkjának távolságában van. A C típusúnál 17.5mm, amíg a CS típusúé 12.5mm. A mai kamerákhoz a gyártók mellékelnek egy ún. C/CS közgyűrűt az univerzális alkalmazhatóság érdekében.

 

Optikai zoom

A varifokális optikák széles és tele állásának aránya.

 

OSD

Digitális eszközök kezelőfelülete, mely bővebb lehetőségeket ad a beállításokra, mint a hagyományos dig-kapcsolós megoldás.

 

PAN

Spped dome kamerák vízszintes irányú mozgása.

 

Pásztázás

Speed dome kamerák vízszintes irányú oda-vissza mozgása két pozíció közöt.

 

Pelco-D

Kommunikációs protokoll, mely RS-485-ön keresztül képes különböző eszközöket vezérelni.

 

Power IR LED

A LED technológia egyik újdonsága, mely lehetővé teszi, hogy egy LED-en belül érjük el azt a világítási teljesítményt, mely korábban csak 10-szeres nagyságrendű hagyományos méretű LED-el volt elérhető.

 

Pre-alarm

Különböző riasztási események bekövetkeztekor a felvétel nem az adott pillanattól kezdődik, hanem már az azt megelőző néhány másodperc is rögzítésre kerül. Alkalmazásával lehetőség van a riasztást kiváltó eseményt megelőző időponttól követni azt.

 

Preset pozíció

Speed dome kamerákon beállítható olyan pozíció, melybe bármelyik időpillanatban képes a kamera mozogni. Csoportba foglalásukkal képes a kamera a beállított időzítésekkel egymás után végigmozogni őket.

 

Privát zóna

A kamera által megfigyelt területen, a megjeleníteni nem kívánt részletek kitakarására szolgál. A maszkolt résznek a kapott képből történő utólagos helyreállítására nincs mód.

 

Protokoll

Eszközök közötti kommunikációs formát leíró szabálygyűjtemény.

 

RAID rögzítés

A számítástechnikában szerverekben megszokott nagyobb biztonságú adattárolási eljárás. Lényege, hogy az adatok tárolása párhuzamosan, egymástól független merevlemezekre történik. Ezzel az eljárással az egyik HDD meghibásodása esetén a másik HDD-n teljes mértékben megtalálhatók az adatok. A Mars és Jupiter rögzítők esetén ezek a merevlemezek PC-be áthelyezhetők és a felvételek egy segédprogrammal megtekinthetők. Hátránya, hogy az elérhető max. tárkapacitás nem használható ki.

 

Rejtett kábelezés

A megfigyelésre használt kamerák kábelezésének védett módon történő kialakítását teszi lehetővé.

 

Remegésmentesség (Flickerless)

50 Hz-es feszültséget használó megvilágítás esetén remegés keletkezhet a képen. A funkció használatával a jelenség csökkenthető, megszüntethető.

 

RETR (Remote Event Trigger Recording) - Távoli rögzítés esemény hatására

Digitális rögzítőknél alkalmazott biztonsági módszer. Lehetővé teszi, hogy a felvételek ne csak a DVR-en, hanem hálózaton keresztül, a kliens programot futtató PC merevlemezén is tárolásra kerüljenek esemény bekövetkeztekor.

 

RS485

Soros adatátviteli protokoll, átviteli távolság 1200 m.

 

RTOS (Real Time Operation System)

Valós idejű operációs rendszer. Az alkalmazott algoritmusok képessé teszik a rendszert arra, hogy kritikus feladatokat hajtsanak végre pontosan, a folyamatok meghatározott időszakaiban.

 

SBLC (Super Back Light Compensation) - Szuper Háttérfény kompenzáció

Az SBLC funkció alkalmazásakor a kamera DSP processzora több önálló területre osztja fel a képtartományt. Az egyes egységekben megkeresi a főbb részeket, valamint a túlvezérelt területeket figyelmen kívül hagyja. Ezután egy komplex algoritmussak állapítja meg a szükséges kompenzáció mértékét.

 

SSDR

Samsung szuper dinamika tartomány.

 

SSNRII

Továbbfejlesztett zajcsökkentési technika.

 

Szoftveres Day&Night

A valós Day&Night kamerákkal ellentétben nincs mozgatható IR szűrő, gyengébb fényviszonyok esetén elektronikus úton, erősítő áramkörök alkalmazásával jelenik meg a fekete-fehér kép.

 

Super HAD

A SONY speciális technológiája a Super HAD CCD. Ezekben a szenzorokban a fényérzékeny cellák mérete viszonylag nagyobb és a két cella közti távolság minimálisra van csökkentve. Ennek köszönhetően a CCD jó hatásfokú, alacsony fényerősség mellett is jó minőségű képet ad. A szokásos színszűrőkön túl ezek a CCD-k még egy smaragdzölddel is rendelkeznek a természetes látható fény spektrumának megfelelően. Így az RGBE színszűrő mátrix segítségével jó színhűségű képet kapunk. Összességében a Super HAD szenzorokkal ellátott kamerák jobb minőségű képet biztosítanak, az apróbb részletek jobban felismerhetőek, és árban is versenyképesebbek a hagyományosoknál.

 

TILT

Speed dome kamerák függőleges irányú mozgása.

 

Tükör funkció

A kamera által előállított kép vízszintes vagy függőleges tükrözése. Alkalmazása olyan esetekben ajánlott, ahol nincs lehetőség a kamerát az igényeknek megfelelő pozícióba telepíteni. Gyakran csak a kamera alsó részén lehetséges a konzolhoz rögzítés, de a telepítés a "fejjel lefele" történő módon lehetséges. Ilyenkor a tükör funkció bekapcsolásával a probléma megoldható.

 

Valós Day&Night

Az ilyen tulajdonságú kamerák nappali fényviszonyok esetén színes, míg rossz fényviszonyok esetén fekete-fehér képet szolgáltatnak. A két mód közötti váltás esetén egy ún. IR szűrőt mozgat a kamera az optika és a CCD között, így biztosítva a megfelelő képminőséget és a megfelelő fókuszáltságot.

 

Varifokális optika

Állítható fókusztávolságú optika. A fókusz állítása történhet kézzel vagy motorosan is. Alkalmazásával a telepítés során előforduló igényváltozások rugalmasan követhetők. 

 

Videójel vezérlésű optika

Az autoíriszes optikák írisz vezérlésének egyik módja. Az optikában található vezérlőelektronikával együtt található egy szervo motor, mely nyitja, illetve zárja az íriszt. A kamerákon VD jelölést alkalmaznak az optika vezérlésének kiválasztásánál. 

 

Vízjel

Digitálisan rögzített felvételek utólagos módosítása ellen alkalmazott eljárás. Változtatás esetén az egyes lejátszó programok eltérően, de jelzik a módosítás tényét. 

 

Vízszintes felbontás

A kamera által előállított elektronikus képen megkülönböztethető sorok számát jelenti. A nagyobb felbontás élesebb és részletgazdagabb képet eredményez. Növelve a felbontást a felismerhetőség is nő.

 

Vízszintes látószög

Az optika látóterének vízszintes irányú mérőszáma. Azonos optikák látószöge a CCD méretétől is függ. A látószöget sok esetben a gyártók a képátlóra (CCD átlójára) adják meg, ezért kiválasztás előtt érdemes azt ellenőrizni. 

 

Watch Dog

Digitális rögzítőkben alkalmazott megoldás, mely lehetővé teszi, hogy a berendezés egy esetleg áramszünet után, a félbemaradt folyamatokat automatikusan folytassa. Egyes eszközök rövid időnként önellenőrzést végeznek és "szoftverfagyás" esetén újraindítják a rögzítőt. 

 

WDR (Wide Dynamic Range)

A háttérfény kompenzáció továbbfejlesztett változata. A megfelelő dinamikus tartomány beállítása lehetővé teszi a túlexponálás és alulexponálás elkerülését egy kép töredékeiben. A képen lehetőség van megkülönböztetni fényes és sötét területeket és azok részleteit. Ez a funkció különösen fontos olyan helyzetekben, ahol a fény a megfigyelt tárgy hátteréből származik.